IMPLANTOLOGIE

WAT IS EEN IMPLANTAAT?

Een tandheelkundig implantaat is een titanium schroef dat dient als vervanging van het wortelgedeelte van een tand of kies. Het implantaat wordt geplaatst in het bot van de boven- of onderkaak, waarna het in het bot moet vastgroeien en kan dienen als verankering voor de kroon van de nieuwe tand of kies, of voor uw prothese.

Tandheelkundige implantaten met de daarop behorende kroon of prothese kunnen dienen als vervanging voor een enkele tand of kies, maar ook voor meerdere tanden of kiezen. Zij voelen als, functioneren als én lijken op eigen tanden en kiezen. U heeft dan geen ongemak meer van het verlies van eigen tanden of kiezen.

Staas & Bergmans implanteert met implantaten van Nobel Biocare. Voor meer informatie zie hun website. https://www.nobelbiocare.com/international/en/home.html

Voor specifieke vragen over implantologie kunt u altijd een afspraak maken en de nodige informatie verkrijgen. Op de website van het NVOI vindt u nog meer informatie over implantaten.

KLIK HIER VOOR PRESENTATIE TRISTAN STAAS (ENGELSTALIG)

WELKE BEHANDELINGEN ZIJN ER MOGELIJK?

Voor veel patiënten waarbij één of meerdere tanden of kiezen ontbreken en vooral voor degenen die tandeloos zijn, vormt een kroon of brugconstructie op implantaten, of een vastklikkende prothese een goede oplossing. Hieronder vindt u de verschillende mogelijkheden.

Patiënten die door een aangeboren afwijking, ongeval of andere reden een tand of kies missen of kwijtraken, kunnen deze laten vervangen door een implantaat zonder de gezonde aangrenzende tanden te laten beslijpen als steunpunten voor een brugconstructie.

In sommige gevallen is het mogelijk een implantaat direct na verwijdering van de tand of kies te plaatsen. Dit noemt men een immediate replacement.

Bij patiënten die tanden of kiezen verliezen door tandbederf, een breuk van een gebitselement of door tandvleesproblemen is het mogelijk om meerdere implantaten te plaatsen ter vervanging. Dit zou kunnen middels solitaire implantaten met kronen maar ook een brugconstructie kan met behulp van implantaten worden vervangen.

Veel patiënten willen tegenwoordig geen uitneembare volledige prothese meer dragen. Ziet u op tegen een uitneembare constructie, dan kan in veel gevallen met of zonder botopbouw een vaste constructie op implantaten vervaardigd worden.

Een overkappingsprothese, ook wel een ‘klikgebit’ genoemd, zorgt ervoor dat de prothese vastklikt op een stevige staafverbinding tussen de implantaten juist boven de kaakwal. In de onderkaak worden 2 of 4 implantaten aangebracht. Omdat het bot in de bovenkaak een geringere dichtheid heeft, zijn er daar minimaal 4 implantaten nodig, soms zelfs 6. Bij voldoende afsteuning kan de verhemelteplaat vervallen.

VOOR- EN NADELEN VAN IMPLANTATEN

voordelen

  • U kunt weer zorgeloos bijten en kauwen, praten en lachen.
  • De nieuwe tanden zijn stevig op de implantaten bevestigd.
  • Eten gaat weer zonder problemen.
  • Het is een veilige, betrouwbare en voorspelbare behandelmethode.
  • Het is niet langer nodig om gezonde gebitselementen te laten beslijpen als pijlers voor een brugconstructie.
  • Waar implantaten zijn aangebracht, slinkt het bot niet of nauwelijks.
  • De dagelijkse verzorging van een implantaat, kronen of bruggen, vereist net zoveel aandacht als de verzorging van uw eigen tanden en kiezen.
  • Vaste tanden geven meer zelfvertrouwen en hierdoor een betere kwaliteit van leven.

nadelen

  • Afhankelijk van het type behandeling, kan het behandeltraject wat langer duren.
  • Een implantaatbehandeling is kostbaar en wordt niet altijd vergoed door de zorgverzekeraar.