Beste verwijzer,
Samen kunnen we zorgen voor het welslagen van de behandeling. We willen graag de volgende punten onder de aandacht brengen die er toe doen in het voor en na traject:
Voor traject:
- Graag het verwijsformulier invullen en mailen die je als bijlage op de website kan vinden.
- Vertel ouders vast dat op de afspraak meestal de behandeling plaats vindt, soms kan dit nog niet en krijgen ouders een nieuwe afspraak en adviezen.
- Kijk of het lukt om de baby zo optimaal aan te leggen aan de borst.
- Als de productie van moeder niet op peil is kijk of jullie deze kunnen verbeteren.
- We behandelen baby’s die normaal groeien of goed aan het bijtrekken zijn, als ze in slechte conditie zijn heeft de behandeling te grote impact. Bijvoeding kan daarvoor noodzakelijk zijn.
- Als er flesvoeding gegeven wordt kan je vast kijken naar het therapeutisch geven van de fles. Een fles die dieper in het mondje valt met een trage melkstroom is hiervoor meestal prettig.
- Baby’s kunnen soms erg gespannen voelen doordat ze overstrekken, een sterke voorkeurshouding hebben of klemmen met de kaken dit kan de behandeling moeilijker maken. Kijk of de baby al meer kan ontspannen vooraf met massage, kinderfysiotherapie of osteopathie. Deze massage kan heel fijn zijn een of twee keer per dag: Uitgebreide video uitleg gezichtsontspanning en tongspelletjes
- Als er spruw is kunnen we nog niet behandelen, wees hier attent op en help ouders met de juiste behandeling.
- Voor de nazorg moeten ouders met een wijsvinger in het mondje van de baby, het is fijn als ze dit thuis al proberen. Wat poetsen over de onderkaak en kijken of ze onder de tong kunnen komen. Zo wennen ouders en baby hier al aan.
- Buikligging maakt de baby sterk en verbeterd ook de drinktechniek. Als ouders nog niet veel buikligging oefenen kan je hier over vertellen en dit adviseren.
- Vertel ouders vast dat het na de behandeling nog tijd nodig heeft voor de baby om te wennen aan zijn nieuwe tong. Er zijn vaak spelletjes nodig om de mondmotriek te verbeteren. Het heeft daardoor ook tijd nodig om optimaal te drinken.
- Als een baby al eerder geliefd is aan de tongriem door een andere zorgverlener en het gaat nog niet goed dan mag je de baby insturen. Afhankelijk van hoe het litteken onder de tong eruit ziet kunnen we behandelen. Hier moet vaak ruimer tijd tussen zitten omdat er anders complicaties kunnen ontstaan zoals meer bloeding of toename van littekenweefsel.
Na traject:
- Het is fijn als je na de behandeling contact zoekt met ouders. Het is vaak prettig om ze verder te begeleiden omdat bij ons na 1 week de zorg wordt afgesloten na de nacontrole.
Als je vragen hebt of wilt overleggen over een kindje mag je laagdrempelig contact met een van ons opnemen. Je kan hiervoor bellen naar het algemene nummer van Staas en Bergmans.
Frenulotomie team Staas en Bergmans